Five card stud Poker

Five card stud PokerStud poker a apărut pentru prima dată în America pe la inceputul anilor 1860. Stud poker este un joc deschis în care cele mai multe dintre cartile unui jucător sunt afișate pe masă.

Prin urmare, jucătorii isi pot forma o idee despre puterea mâini și al pariurilor altor jucători, deși fiecare jucător are cel puțin o carte hole care rămâne necunoscuta pentru ceilalti până la afisarea pe fata a tuturor cartilor. Deoarece pokerul este un joc cu cea mai buna mana formata din cinci cărți este firesc ca cea mai veche forma de Stud sa fie de cinci carti stud.

In acest joc prima carte a fiecarui jucător este cu fața în jos și cunoscuta numai de proprietar, iar celelalte patru sunt afisate cu fața în sus, cu o rundă de pariere după fiecare.

Una dintre cele mai vechi variante de poker, 5-Card Stud este în prezent mai rar intalnita decât unele dintre celelalte forme de stud, cum ar fi Hi Stud. Cu toate acestea, așa cum regulile sunt foarte asemanatoare cu cele mai populare forme de stud, este un joc simplu de invatat și un joc mare de stăpânit. Diferența esențială dintre 5-Card Stud și Stud Hi este că, în primul, jucatorii folosesc toate cele cinci carti de la showdown, în timp ce la al doilea jucătorii fac cea mai bună mână de cinci cărți din cele șapte cărți de pe masa.

Ca și în cele mai multe forme de poker, 5-Card Stud folosește un pachet standard de 52 de cărți, care este amestecat înainte de fiecare mână. La fiecare   mână, jucătorii primesc o carte hole și o carte cu fata in sus, urmată de o rundă de pariere. Ulterior, trei carti comune sunt afisate jucătorilor rămași în joc, cu o rundă de pariere după ce fiecare carte este afisata. Fiecare jucător termină cu cinci cărți: patru cu fața în sus și una cu fața în jos. După runda finală de pariere, jucătorul care deține cea mai bună mână, folosind toate cele cinci cărți câștigă potul.

In a treia, patra și a cincea runda de pariuri, începe întotdeauna jucătorul care are cea mai buna mână de carti. În cazul în care doi sau mai mulți jucători au aceeași mână, parierea începe cu jucătorul cel mai apropiat de stânga butonului stud.

În acest scop, perechi, tripleți, două perechi și careuri contează în ordinea lor de poker normal,  astfel, de exemplu, trei cărți care prezintă 3-3-3 sunt mai mari decât 7-7-8, care sunt mai mari decât AKQ. Chintă incomplete și culorile nu se iau în considerare. Dacă există o egalitate, este rezolvată prin compararea culorilor celor mai mari cărți dupa ordinea (mici), diamante, inimi, pică (mare).

In unele cazuri, primul jucător trebuie să plaseze un pariu obligatoriu, numit bring-in. În acest caz, nu se pot face ante, deși un ante este, de asemenea, de obicei plătita.

Unii joaca, ca prima rundă de pariere sa înceapa cu un pariu obligatoriu facut de jucătorul care arată cea mai mică carte. Aceasta este acum regula normală în jocurile oficiale găzduite de cazinouri americane. Ulterioare runde de pariere sunt început de cea mai mare mana de la masa ca de obicei.

Inainte de a alege un anumit tip de poker verificati si celelalte variante dupa care puteti decide care variant v-i se potriveste cel mai bine.